AD_SOLAR-WOMAN-ON-THE-SAND_LARGE_2022
Samenvatting van het dossier

Acne en de zon: wat zijn de juiste gewoontes?

De zon! Wat een genot om haar weer te zien verschijnen na een periode van slecht weer!
Onze eerste indruk is dat de zon goed voor ons is en acnepuistjes doet verdwijnen.
Maar wat is hier eigenlijk van aan? Gaan zon en acne samen? Hoe gaat u best om met blootstelling aan de zon als u acnepuistjes heeft? Zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen om te treffen, juiste gewoontes om aan te houden? Geldt er speciaal advies bij het gebruik van acnemedicijnen? Zo ja, welke en waarom? 
Rustig aan, onze experts staan voor u klaar! 
 

Het antwoord is " Allebei "!
De zon is bovenal een bondgenoot. We zouden zelfs kunnen zeggen dat ze een onmisbare bondgenoot is voor het behoud van onze gezondheid: 

  • Onze huid maakt alleen vitamine D aan onder invloed van uv-straling. Deze vitamine is betrokken bij een aantal reacties in het lichaam, waaronder de regulering van talg. Het voorkomt dat de huid te vet wordt en dat de poriën verstopt raken. Dankzij de ontstekingsremmende werking voorkomt het ook de verspreiding van bacteriën op de huid. 
  • De zon helpt ons bij de regulatie van melatonine, het hormoon dat zorgt voor een goede slaap. 

Maar zoals alle goede dingen in het leven, kan de zon ook snel een vijand worden als we er te vaak aan worden blootgesteld of als we de huid niet zorgvuldig beschermen. De zon zal namelijk:

  • De talgproductie stimuleren en hierdoor acne-uitbraken mogelijk verergeren
  • De opperhuid, de bovenste laag van de huid, dikker maken. Dit is bevorderlijk voor de vorming van acnepuistjes onder de huid, in de vorm van microcysten, en inflammatoire rode of witte puistjes. 
  • Bruine vlekken veroorzaken op acnelittekens
  • De huidveroudering versnellen

Om er enkel voordeel uit te halen, is het dan ook belangrijk om vast te houden aan enkele goede gewoontes.

Het ‘rebound’-effect is het bekende mechanisme waarbij puistjes onder invloed van uv-stralen verdwijnen, om vervolgens later plotseling in alle hevigheid weer op te duiken! Waarom gebeurt dit? De huid wordt dikker om zich tegen uv-stralen te verdedigen. Hierdoor zitten de acnepuistjes bij wijze van spreken " geblokkeerd " onder de huid, waardoor de huid er mooi glad uitziet. Maar in werkelijkheid hopen talg en dode cellen zich op. Dus als de huid na de vakantie weer dunner wordt, kunnen de puistjes weer tevoorschijn komen!

Om dit te voorkomen, is het dus noodzakelijk om van bij het begin vast te houden aan de juiste gewoontes om zo deze opeenhoping van acnepuistjes onder de huid te voorkomen:

  1. Kies een niet-comedogeen zonbeschermingsproduct met een matterende werking dat geschikt is voor de acnegevoelige huid. Kies voor beschermingsfactor SPF50+ en idealiter ook voor een olievrije textuur die de huid niet vettig laat aanvoelen.
  2. Reinig uw huid 's ochtends en 's avonds om te voorkomen dat onzuiverheden en restjes zonnebrandcrème zich ophopen.
  3. Vergeet ook niet uw huid eenmaal per week te scrubben met een zeer zachte scrub om dode cellen te verwijderen en de celvernieuwing te bevorderen
  4. Vergeet ten slotte niet om te hydrateren: drink in de zomer als het warm is veel water en breng 's morgens en 's avonds, nog voordat u uw zonbescherming aanbrengt, een rijkelijk laagje vochtinbrengende crème tegen oneffenheden aan die geschikt is voor de acnegevoelige huid.

Zoals gezegd is de zon nuttig en zeer heilzaam voor onze huid, maar alleen als uw huid met mate én goed voorbereid wordt blootgesteld aan de zon! In de praktijk betekent dit dat u de juiste reflexen moet aanleren: hier zijn 4 essentiële gewoonten die u onmiddellijk moet aannemen!

Stel een geschikte " avondklok ” in

Tijdens de loop van het jaar moet de huid zeer geleidelijk aan worden blootgesteld aan de zon. Van bij de eerste zonnestralen in de lente dient dit op regelmatige basis te gebeuren. Houd de " avondklok "-reflex aan: het tijdstip en de duur van de blootstelling bepalen of de zon als bondgenoot of vijand moet worden geschouwd. Een gunstige blootstelling eindigt voor 11 uur ‘s ochtends en begint pas weer in de late namiddag na 16.30 uur.

Ga niet naar buiten zonder beschermingsfactor 50+

Het aanbrengen van een beschermende crème SPF50+ is essentieel om zonnebrand en vroegtijdige veroudering te voorkomen. Dit geldt voor alle huidtypes en vooral dan voor de acnegevoelige huid, want te veel zon kan acnepuistjes verergeren. Vermijd dat uw gezicht rechtstreeks aan de zon wordt blootgesteld, vooral dan wanneer dit op de verkeerde tijdstippen gebeurt. Naast zonnebrandcrème is dit ook de perfecte gelegenheid om uw hoed of pet tevoorschijn te halen en zo het nuttige aan het aangename te koppelen! Het is belangrijk om te onthouden dat zonnebrandcrème geen specifieke anti-acneverzorging vervangt. Het moet ruim na uw gebruikelijke huidverzorgingsroutine worden aangebracht.
En hou natuurlijk uw huid in de gaten als u medicijnen gebruikt: van sommige medicijnen wordt gezegd dat ze fotosensibiliserend zijn, wat betekent dat ze de huid overgevoelig maken voor de zon.

Drink regelmatig water 

Ons lichaam heeft het hele jaar door, en nog meer tijdens de warme zomermaanden, water nodig om te functioneren. Vergeet niet regelmatig water te drinken. Als u moeite heeft met voldoende water te drinken, waarom probeert u het dan niet op natuurlijke wijze meer smaak te geven? Met stukjes fruit, aromatische planten zoals munt, rozemarijn, tijm... Het is ook een goede reden om een mooie drinkfles te kopen die u overal mee naartoe kunt nemen! 

Ga voor antioxidanten en bescherm uw huid

Bereid uw acnegevoelige huid voor op de zon en geef haar natuurlijke bescherming een boost door veel antioxidanten op te nemen: kleurrijke vruchten en groenten klaren de klus. Oranje, rood, groen, paars... elk seizoen biedt voor elk wat wils.
 

De juiste zonbescherming

De zon schijnt en we willen ervan genieten, maar hoe doen we dit als we al acnelittekens hebben? Hoe kunnen we vermijden dat de vlekjes nog sterker gaan opvallen als de zon fel schijnt? Is SPF 50+ bescherming voldoende? Of is het beter om blootstelling aan de zon helemaal te vermijden? Hier zijn enkele eerste tips... 

De effecten van de zon op acnelittekens 

Als u acnepuistjes heeft die aan het genezen zijn, blijf dan uit de zon terwijl de huid het herstelproces voltooit. Dat komt omdat de huid op dat moment dunner is en daardoor veel gevoeliger wordt voor de schadelijke effecten van uv-stralen. 
Wanneer een acnelitteken aan de zon wordt blootgesteld, kan dit de huidvezels beschadigen en bruine vlekken veroorzaken. 

Van bij het begin de littekenvorming in goede banen leiden

Als het genezingsproces nog aan de gang is, of als de huid nog maar net is genezen, dan vermijdt u best elke blootstelling aan de zon. Bedek indien mogelijk het gezicht met een hoed, een pet, een sjaal... zodat de huid optimaal kan genezen.

Littekens achteraf beschermen

Kies voor een verzorgingsproduct dat zowel beschermt tegen de zon als oneffenheden tegengaat, om zo het litteken geleidelijk aan te vervagen, de huidvernieuwing te stimuleren en vooral elk risico op secundaire pigmentatie te vermijden. Want onthoud! Wanneer de huid wordt beschadigd, produceert ze een teveel aan beschermend pigment – de beroemde melanine – dat verantwoordelijk is voor onooglijke bruine vlekken.

" Ik heb als sinds mijn tienerjaren last van acne. Ik merkte al snel dat als ik in de zomer aan de zon werd blootgesteld, ik geen enkel puistje had! Wat een droom. Maar toen school weer begon, kwamen alle acnepuistjes tegelijk tevoorschijn. Dus nu weet ik dat de enige manier om deze uitbraak te voorkomen, of in ieder geval te beperken, is om vóór elke blootstelling SPF 50+ zonbescherming aan te brengen. Ik kies echter altijd voor crèmes die geschikt zijn voor de acnegevoelige huid, omdat die ook een matterende werking hebben en de textuur veel prettiger aanvoelt! "

Léa, 16 jaar

De juiste verzorging

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Een woordje van de expert

De zon is geen goede vriend van een huid met acne. Het is dan ook essentieel om alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en te voorkomen dat acne wordt blootgesteld aan de zon. Een zonnebrandcrème met SPF 50+ is een must, vooral als u medicatie neemt. De meeste medicijnen verhogen namelijk de gevoeligheid van de huid voor de zon. Bij acnelittekens is het natuurlijk ook raadzaam blootstelling aan de zon zoveel mogelijk te vermijden.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

- Zorg ervoor dat de huid slechts kort wordt blootgesteld en dat enkel op tijdstippen dat de zon nog niet te fel brandt.
- Bescherm uw huid met een zonnebrandcrème met SPF 50+ om een reactieve acne-uitbraak te voorkomen.
- Als u make-up draagt, kies dan voor producten met beschermende filters. 
- Vergeet niet om uw gezicht 's morgens en 's avonds goed te reinigen en te hydrateren.

De zon kan puistjes op de huid veroorzaken: 
- In het geval van een allergische reactie op de delen die het meest aan de zon zijn blootgesteld (zomerlucite). 
- Bij een acnegevoelige huid: het beroemde " rebound-effect" in de herfst
- Bij een koortslip 
- In geval van fotosensibilisatie ten gevolge van medicatie of het gebruik van ongeschikte cosmetica.

Sommige mensen met acne merken dat ze minder puistjes hebben tijdens de zomer. De reden? Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat de opperhuid dikker wordt, waardoor de puistjes onder de huid geblokkeerd zitten. Maar na de zomer wordt de huid weer dunner en komen de puistjes ineens tevoorschijn. Vaak zijn ze ook opvallender en talrijker aangezien de talg zich onder de huid is blijven ophopen. 

Acne-uitbraken kunnen worden voorkomen door de verzwarende factoren zoveel mogelijk te beperken: 
- Reinig uw huid met huidverzorgingsproducten voor de acnegevoelige huid en vermijd de gevreesde combinatie ‘acne – zon’
- Maak uw handen, nagels, enz. grondig schoon 
- Raak uw gezicht zo min mogelijk aan, pulk niet aan puistjes
- Reinig regelmatig de accessoires die in direct contact komen met uw huid 
- Hydrateer uw huid elke dag, drink water 
- Maak een balans op van uw levensstijl (voeding, slaap, stress, lichamelijke activiteit).
 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Focus op de huid: acne beter begrijpen 

Ons advies over routines en voeding

Terug naar boven